Live Q&A: Motivation till träning i vinter

Intervju med Johan Nordlund

Dessa frågor besvaras (med tidsangivelser)

1.40 Hur håller man motivationen för löpningen uppe under vintern?

Ett tips är att sätta en siffra på din motivation innan passet och sedan göra samma sak fast efter passet. Så kan du jämföra siffrorna och se om träningen har påverkat din motivation.

2.55 Kan du ge mig tre anledningar till varför jag ska träna just nu? När det känns mörkt och kallt osv.

Det handlar framförallt om att hålla igång kontinuiteten. Alltså om du slutar träna så blir det svårare att komma igång igen. Även om du håller igång lite mindre så är det bra, det viktiga är att du har en träningsrutin. En annan anledning är att om du håller igång träningen så håller du igång din fysiska status, alltså den nivå du är på. Till sist så behöver vi energi under dessa mörka månader och det får vi av träning. Genom att röra på oss frigör vi bra hormoner vilket ger energi. Jag brukar också tänka att träning ger motivation istället för att leta motivation för att träna.

5.51 Hur har du tränat i vinter?

Jag har gjort lite olika grejer. Jag har börjat dansa igen och jag ser knappt detta som träning då jag tycker det är väldigt kul. Jag kan också rekommendera Yin yoga, man blir väldigt avslappnad och det mjukar upp hela kroppen.

7.26 Gör du något annorlunda i din träningsrutin på vintern?

Ja eftersom jag tränar mycket löpning och kondition så försöker jag lägga upp träningen så att jag är som bäst på sommarhalvåret när det är mycket lopp osv. Under vintern blir min träning därför mer fokuserad på att bygga en bra grund.

8.48 Jag har ingen jättemotivation för att springa lopp, det känns lite trångt. Har du några tips?

Absolut det kan va trångt. Ska du springa lopp för första gången så är det också lätt att börja fundera på vilken tid man kommer få. Detta är väldigt svårt att bedöma då det finns faktorer du kanske inte är van vid, tillexempel trängsel. Ett tips är därför att inte lägga för mycket fokus på tiden.

9.52 Mörkret gör ju att man blir lite tröttare, är det någon tid på dagen då det är bättre att träna?

Kroppen brukar vara som strakast/kunna prestera som bäst på eftermiddagen runt 16-17. Men tränar du för hälsa eller för att hålla igång så ska man inte haka upp sig på de och har du möjlighet att träna i dagsljus så är det toppen.

11.14 Du är ju lite ut av en förespråkare för rörlighetsträning, vad är fördelarna med de?

Genom att du är rörligare och mjukar upp lederna så får du ett större rörelseomfång. Du får musklerna att kunna använda mer av sin förmåga och aktivera mer muskelfibrer. Tillexempel om du löper så kan du få mer kraft i löpsteget.

13.55 Nu när det är halt ute, hur ska jag undvika att ramla?

Om det är snö så behöver det inte vara särskilt halt så då tycker jag man bara kan springa lite lugnare. Är det däremot väldigt isigt så kan man testa att springa med broddar. (Kan va bra att fråga så att dom är lämpliga för löpning).

15.34 Hur lägger du upp dina löprundor nu?

Nu under vintern så försöker jag hitta ställen där det är upplyst, alternativt använder jag pannlampa.

16.30 Du har ju tagit fram några träningsprogram till oss på Aumla. Hur tänkte du när du tog fram programmet stark och rörlig?

Jag tänkte att det ska vara så låga trösklar som möjligt och så enkelt som möjligt att komma igång. Du kan göra det hemma och du behöver inga redskap, utan det är mer kroppsvikt. Det är ett bra program för dig som kanske inte har någon träningsrutin sen innan. Du kan även välja hur många pass i vecka du vill köra.

17.50 Vad är det mer som gör detta programet lite speciellt?

Jag fokuserar på att inte vara för exkluderande och för energisk och peppande. Då detta kan skrämma bort vissa. Jag har därför valt att hålla en lägre profil.

18.36 i rörlighetsprogrammet, vilken typ av rörlighet är det man tränar då?

Här jobbar vi med ledrörlighet, då är det pass som är 10 minuter. Vi jobbar mycket med rörlighet i höft då detta är viktiga leder för rörligheten. Vi går även igenom samtliga leder i kroppen.

19.15 Vad är det för skillnad att träna rörlighet och att stretcha?

Stretcha är också en form av rörlighet. Det är när vi drar ut själva muskeln och håller den i en position. I rörlighetsprogrammet jobbar vi med lederna och mjukar upp dom, det är alltså två olika former av rörlighet.

19.43 Behöver man båda eller tycker du det räcker med ledrörlighet?

Det kan bero från person till person, vissa är väldigt rörliga och vissa inte. Det beror också på vad du gör, ska du ut och springa ska du helst inte stretcha innan. Rörlighet vid olika behov helt enkelt.

22.27 Har du testat kallbad/vinterbad? Och har det någon påverkan på din träning?

Ja, jag brukar vinterbada minst en gång i månaden. I själva helheten så kan jag känna att jag får mental energi och känner mig pigg.

23.48 Har du något nu inför jul och nyår som du ska lägga till eller ändra på i träningen?

Framförallt att jag tar mig tid till återhämtning. Vi behöver återhämta oss efter att vi tränat men vi behöver inte återhämta oss fullt ut efter varje träning. Till exempel brukat jag träna lite mer intensivt i tre veckor och sen tar jag en vecka som är lite lugnare. Så se till att planera in återhämtning.


Vill du bli starkare och rörligare?

Med programmet ‘Stark & Rörlig’ får du snabb och effektiv hemmaträning med maximala resultat. Under sex veckor blir du guidad genom tre pass i veckan. Varje pass är ca 25 minuter långt och kombinerar både styrka och rörlighet.

Vi hjälper dig få ihop livspusslet - vakna utvilad, ät gott och träna på dina villkor. Köper du en prenumeration får du tillgång till 9 hälsoprogram framtagna av erfarna experter.

Programmen som ingår: Stark & rörlig, Löparkoden, Rörligare på 21 dagar, Kostprogrammet ‘Ät bra - Må bra’, Gravidguiden, Nymammaguiden, Yoga, Mental balans och Sömnguiden.

 
 
 
PT och löpcoach Johan Nordlund med grönska i bakgrunden
 

Om Johan Nordlund

Personlig tränare & löpcoach

Johan älskar att kombinerar fysiska utmaningar med sitt intresse för naturen. Utöver att ha sprungit hela Bohusleden på nästan 40 mil har han även cyklat genom hela Sverige på egen hand. Lägg där till 19 Göteborgsvarv, ett antal ultramarathon samt tre Ironman.

Johan utvecklar träningsprogram som även hjälper dig att må bra, hitta motivation och hitta en hållbar träningsrutin. Tillsammans med Aumla har han skapat programmen Löparkoden, Stark & Rörlig och Rörlighetsprogrammet.

Utbildning: Johan är utbildad Endurance Personal Trainer, Certified Health Training Specialist samt Diplomerad Löpcoach steg 1 & 2 av Tränarakademin och innehar certifikat av Almega Friskvårdsföretagen.

Föregående
Föregående

Live Q&A - Bra mat & vitaminer i vinter

Nästa
Nästa

Vad är Havening och vad har det att göra med stress?