Live Q&A - Bra mat & vitaminer i vinter
Vet du att du kan optimera ditt välmående genom kosten?
I det här webinariet delar vår dietist och kostrådgivare Sofia Antonsson med sig av:
- Hur du handlar i säsong
- Måsten på julbordet
- Vitaminer som är extra viktiga att få i sig under vintern
- Recepttips på bland annat en fantastisk müsli
Dessa frågor besvaras (med tidsangivelser)
0.23 Hur är din inställning till vintern?
Jag tänker spontant varm mat, de är bra för magen. Har du känslig mage så föredrar jag därför att du försöker hålla dig till något varmt och lagat.
1.32 Vad händer i kroppen när vi äter kall mat jämfört med varm mat?
Egentligen är det ingen skillnad. Jag får ofta frågan om man ska äta råa eller tillagade grönsaker och det finns fördelar och nackdelar med båda två. I vissa grönsaker blir näringen mer tillgänglig när dem tillagas och vissa när de är råa. En mix är bra men är du känslig i magen är det bra att undvika råkost. Annars finns inte så mycket vetenskap på ämnet om varm kontra kall mat.
2.57 Vad skulle du säga är bra i säsong just nu?
Jag skulle säga rotsaker och kål och detta går inte ur säsong i stort sätt alls. Fördelarna är också att dom är mättande, goda, billiga och dom funkar som en bra bas.
4.38 Det är ju höga priser just nu i matbutikerna. Hur kan man välja smart för att slippa bli ruinerad?
Dels genom rotsaker och kål som sagt. Sen genom den frysta maten som jag egentligen pratar om året runt. Tillexempel ärter, broccoli, blomkål och det mesta annat. Det är även många gånger mer näring i det frysta än i det färska.
5.56 Funkar spetskål om man har IBS?
Ja, det funkar alldeles utmärkt. Den mer kompakta vintervitkålen ska du däremot vara lite försiktig med men alla andra kålsorter funkar bra. Även savoykål och brysselkål i lite mindre mängd.
6.39 Har du några tips på mat man kan ta med sig ut i vinter?
Ja, jag skulle säga att soppa eller gryta är bra rätter att ta med sig. Det är smidigt och går att göra mycket ut av.
7.58 En god varm choklad, hur skulle du tillaga den?
Jag brukar köra på 2 dl havredryck, 1-2 tsk socker och två tsk kakao. Hur brukar du göra? (Miriam) Jag brukar göra med 2 dl havredryck, 2 msk kakao sen lite honung, chili, kardemumma, gurkmeja och salt. En lite mer vuxen variant.
9.48 Vad tycker du man ska frossa i på julbordet?
Här kommer kålen tillbaka, det ser lite fräscht och härligt ut med en kålsallad för att bryta av med de andra färgerna. Jag tycker man kan satsa på sill och lax. Det finns också många bra och ekologiska julskinkor. Janssons är jag själv ganska svag för. Sen har vi ägghalvor med lite trevligt på. Om man äter julbord någongång per år så tycker jag att man inte behöver vara särskilt fundersam över vad man äter. Tips från Miriam: Inlagd aubergine.
12.46 Har du några tips på gröt och vad är det som är bra med gröt?
Den färdiga risgrynsgröten kanske det inte finns jättemycket bra med förutom att den är väldigt god såklart. Den riktiga gröten för mig är havregrynsgröt, den är väldigt trevlig som frukost tillexempel. Bovetegröt är lite svårare, du behöver nästan ha i några matskedar havregryn för att det ska binda ihop.
14.11 Är det några särskilda vitaminer som vi ska tänka på i vinter?
Kålen står för många viktiga och bra vitaminer. Något som är viktigt är ju D-vitamin då vi inte får särskilt mycket solljus under denna period. 20 mikrogram/dag skulle jag säga är en lagom dos för D-vitamintillskott. Zink är bra för immunförsvaret. Äter man varierat får man oftast i sig tillräckligt annars kan man ta tillskott.
15.56 Finns det någonting kopplat till förkylningar och immunförsvaret som man bör vara försiktig med?
Hygienen är såklart viktig. Immunförsvaret sitter också till största del i magen så det är tarmbakterierna man behöver störta. Kanske ta en probiotika, alltså goda nyttobakterier, kombucha, laktobaciller, tillskott osv. Det gäller att göda tarmbakterierna, det går att göra med bland annat kål och annat med fibrer.
17.24 Har du något tips/favorit julgodis?
Mitt tips är att göra egna energibars eller energibollar som dessutom är lite snällare mot magen om man har IBS tillexempel (finns massa recept). Är du inte känslig i magen så kan du använda russin, dadlar, fikon, och torkad aprikos. Blanda detta med nötter, frön, honung, kokos och doppa i mörk choklad. Är du däremot känsla så kan du använda torkade blåbär eller torkade blåbär.
19.08 Hur gör du din hemmagjorda müsli?
Jag brukar samla ihop lite olika nötter, frön och gryn av det jag har hemma. Ofta blir det havregryn som bas sen lite quinoapuffar, quinoaflingor, flingor/dinkelflingor (beroende på gluten eller ej). Jag brukar ha massa olika frön så som pumpafrön, solroskärnor och valnötter. Jag lägger också gärna i torkade tranbär sne kan man krydda med lite ingefära, kardemumma eller kanel.
20.45 I julstressen kan det va lätt att få lite problem med magen, hur ska man tänka kring de?
Har du IBS tycker jag du får bäst hjälp av att ladda ner Belly Balence appen där det finns digital IBS behandling som du enkelt kan följa. Sen är det bra att tänka lite extra på vad, hur och när vi äter. Tillexempel, tuggar du för dåligt, äter du för snabbt osv. Kan också va bra att ta en promenad efter julbordet.
22.31 Hur tänker du kring nyårslöften kopplat till kosten?
Många vill komma igång eller få en ny start. Det blir ofta väldigt stort vilket kan göra att du bara håller det några dagar sen blir det för jobbigt. Ett tips är att istället sätta upp lite mindre mål för året, tillexempel testa nya/äta mer grönsaker.
Kostprogrammet ‘Ät Bra - Må Bra!’
Detta kostprogram ger dig allt du behöver för att förbättra din hälsa med hjälp av kosten. Programmet ger dig konkreta råd, recept och övningar som gör det enkelt för dig att äta god och näringsrik mat som ökar din energi och ditt välbefinnande. ‘Ät Bra - Må Bra!’ är framtaget tillsammans med Sofia Antonsson som är legitimerad dietist och har hjälpt hundratals människor till ett bättre välbefinnande med hjälp av kosten.
Vi hjälper dig få ihop livspusslet - vakna utvilad, ät gott och träna på dina villkor. Köper du en prenumeration får du tillgång till 9 hälsoprogram framtagna av erfarna experter.
Programmen som ingår: Stark & rörlig, Löparkoden, Rörligare på 21 dagar, Kostprogrammet ‘Ät bra - Må bra’, Gravidguiden, Nymammaguiden, Yoga, Mental balans och Sömnguiden.
Om Sofia Antonsson
Legitimerad dietist & hälsoexpert
Sofia är legitimerad dietist med expertkunskap inom IBS och maghälsa. Hon är flitigt anlitad i media och har skrivit flera böcker med inriktning på hälsosam mat för en glad mage. Hennes inspirerande föreläsningar utgår från kostens betydelse för hälsa, välmående och prestation och uppskattas av alla då hon ger konkreta råd och tips på enkla förändringar som ger resultat.
Tillsammans med Aumla har hon skapat programmet “Ät bra - må bra!" och Gravidguiden.
Sofia driver företaget Belly Balance som är ledande inom digital IBS-behandling i Sverige.
Utbildning: Leg dietist, instruktör i medicinsk yoga