Kosten på arbetsplatsen är nyckeln till energi och produktivitet
Vi är vad vi äter, som det kända uttrycket poängterar, och detta gäller inte minst på arbetsplatsen. Vår kost har en direkt inverkan på vår energinivå och vårt välmående. I den här artikeln kommer vi att utforska vikten av en hälsosam kost på arbetsplatsen med dietisten Sofia Antonsson som vår guide. Vi kommer att titta på hur arbetsgivare kan främja sunda matvanor bland sina medarbetare och varför det är viktigt att skapa en medvetenhet om kosten på arbetsplatsen.
Grundläggande principer för hälsosam kost på arbetsplatsen
En stark grund behövs för att en byggnad ska stå under flera år och samtidigt behålla sin stabilitet. Likadant är det med våra kroppar, där kosten är en av våra viktiga grundstenar som vi behöver. Vad borde grunden för själva kosten bestå utav då? Jo, fullkorn och grönsaker.
Fullkorn är en utmärkt källa till kostfiber, vilket är viktigt för att främja matsmältningen, reglera blodsockernivåer och bidra till en långvarig mättnadskänsla. Det kan även bidra till att förebygga förstoppning. Fullkorn är rika på essentiella näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket ger kroppen det den behöver för att fungera optimalt. Regelbunden konsumtion av fullkorn har även kopplats till en minskad risk för att drabbas av kroniska sjukdomar, så som hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa former av cancer.
När det kommer till grönsaker är de packade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som är avgörande för vår hälsa. De bidrar till att stärka immunförsvaret och skydda kroppen från sjukdomar. Grönsaker har ofta en låg kalorinivå och är fiberrika, vilket hjälper till att kontrollera vikten och främja matsmältningen. En annan häftig grej är att många grönsaker innehåller ämnen som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan minska risken för inflammatoriska sjukdomar.
Det är lätt att när vi är stressade eller på språng att vi letar efter snabb energi för att få ett uppskjut. Ofta söker man sig till av olika former av flytande socker, särskilt sockersötade drycker som läsk och juice. Precis som en diabetiker påverkas de utan diabetes av blodsockernivåerna, och det här kan ge kicken som man känner behövs. Dock gör det så att blodsockernivåerna dalar upp och ner, vilket inte är optimalt. Utöver det pendlande blodsockret kan konsumtion av för mycket flytande socker kopplas till ökad risk för fetma och viktrelaterade sjukdomar.
Arbetsgivarens roll i att främja sunda matvanor
Tyvärr är det allt för många personer som kan känna igen sig i att man inte tar sina pauser. Man kanske äter framför datorn för att kunna arbeta samtidigt, eller hinns det inte alls med på grund av ett fullspäckat schema. Arbetsgivaren kan ha en avgörande roll i att skapa en sund kostmiljö för sina medarbetare, genom att prioritera dem.
Ingen kan ha förväntningarna på sig att prestera hundra procent utan att få det som man behöver. Många arbetsplatser vill gärna visa uppskattning för sina medarbetare genom att erbjuda dem någon sorts belöning, så som energidrycker och godis. Det som dock medarbetarna hade behövt mer är att bli erbjudna hälsosamma alternativ som kommer gynna hela deras arbetsdag. Att ha alternativ som yoghurt, keso, nötter och frukt som mellanmål ger chansen till öka produktiviteten på arbetet.
En sak som också är viktig att komma ihåg är att lunchpauser är inte bara en tid för att äta, utan också en möjlighet till social interaktion och välmående. Det är behövligt att få en paus och släppa tankarna på enbart arbete en stund. Man ska kunna sitta ner i lugn och ro, och äta samtidigt som man kan kommunicera med sina arbetskollegor. Vi spenderar trots allt många timmar tillsammans.
I Sverige är “fikakulturen” stark, så att strängt förbjuda det här är självklart inte rätt väg att gå. Vi mår alla bra av kanelbulle då och då, men man ska inte glömma bort att det finns andra sätt som man också kan belöna sina medarbetare på. Som till exempel bjuda på lunch eller erbjuda en extra friskvårdstimme där man kan komma ut och röra sig tillsammans.
Ökad medvetenhet underlättar individens behov
Många svenskar lider idag av något kostrelaterat problem. En av de vanligare diagnoserna är IBS, Irritable Bowel Syndrome, där ca. 20% av befolkningar upplever dessa symtom. Att ha en krånglande mage kan vara väldigt jobbigt för den drabbade. Man kanske behöver gå på många toalettbesök eller oroar sig över att alla ska höra tarmljuden. Därför har ämnet blivit ganska tabu trotts att det inte är sällsynt. Genom att öka medvetenheten om detta kan det därför underlätta för medarbetarna med hälsoutmaningar.
Hur arbetsgivare kan underlätta för medarbetare med individuella kostbehov:
Att uppmuntra öppenhet och stödja medarbetare som har kostrelaterade hälsoutmaningar.
Möjligheten att arbeta hemifrån vid behov.
Kostföreläsningar och individuell kostrådgivning som verktyg för att förbättra medarbetarnas välbefinnande.
Det är många medarbetare som vill äta rätt, men det kan vara svårt att veta hur. Att då kunna sätta ett exempel som arbetsgivare kan ge god effekt, både för arbetsplatsen och för individens egenhälsa. Det kan dock vara bra att börja smått. Att införa stora förändringar och tvinga folk till motion kan skrämma bort personerna från syftet. Att använda små steg som "visste du att..." med enkel fakta och tips kan göra en stor skillnad.
Sammanfattningsvis kan man säga att en sund kost på arbetsplatsen är avgörande för medarbetarnas välbefinnande och produktivitet. Arbetsgivare har möjlighet att främja sunda matvanor och skapa en hälsosam arbetsmiljö. Genom att öka medvetenheten om kostens betydelse och erbjuda stöd för individuella behov kan arbetsplatser bli mer produktiva och attraktiva.
Om Sofia Antonsson
Dietist & Kostexpert
Sofia är legitimerad dietist med expertkunskap inom IBS och maghälsa. Hon är flitigt anlitad i media och har skrivit flera böcker med inriktning på hälsosam mat för en glad mage. Hennes inspirerande föreläsningar utgår från kostens betydelse för hälsa, välmående och prestation och uppskattas av alla då hon ger konkreta råd och tips på enkla förändringar som ger resultat.
Tillsammans med Aumla har han skapat programmet “Ät bra - må bra!" och Gravidguiden.
Sofia driver företaget Belly Balance som är ledande inom digital IBS-behandling i Sverige.
Utbildning: Leg dietist, instruktör i medicinsk yoga
Erbjuder: Föreläsningar, individuell coaching, digital behandling.