Företagskultur; en avgörande faktor på arbetsplatsen 

Aumla har pratat med Daniel Lindgren som är kultur- och kommunikationsansvarig på Dryft, ett företag som utmanar normerna inom byggbranschen. I det senaste avsnittet av vår podd Visionary Wellbeing berättar Daniel Lindgren om hans arbetskarriär. Hur den startade med hans drivande vision, det tråkiga bakslaget som väntade och hur Dryft blev arbetsplatsen Daniel själv hade drömt om.  

 
 

Resan genom byggbranschen 

Daniel Lindgren kände sig angelägen att snabbt komma ut i arbetslivet och beslutade sig för att avsluta gymnasiet för att istället arbeta som målare tillsammans med sin morbror. Efter cirka två år tillsammans kände Daniel sig redo för nya utmaningar och började på ett större företag inom branschen. Där han arbetade på ordentligt under flera år för att utvecklas och fick mycket smuts under naglarna. Det fanns dock en vilja om vidare utveckling inom Daniel, han ville ta ett steg upp för att kunna påverka arbetsmiljön till det bättre. Därför ville han avsluta sin tjänst, men blev då istället erbjuden att bli projektledare på samma företag, vilket han tackade ja till. Nu hade han möjligheten att arbeta med hans vision, att arbeta med att få fram potentialen hos alla i personalen. Tänk vilken företagskultur man kan skapa om en arbetsplats med 150 medarbetare arbetar tillsammans som en samlad kraft. Det blev dock inte som han hade tänkt sig. 

Trots hans ambitioner att förbättra arbetsmiljön och personalfrågor i branschen, stötte han på hinder och initiativen gick om intet. I byggbranschen var det här ingenting man ville prioritera, deras arbetskultur har alltid sett ut på ett visst sätt och det har fungerat bra. Daniel kände att hans vision rann ut i sanden mer och mer, och att han svek sig själv och hans värderingar. Lever man i en viss kultur tar man den till sig förr eller senare, även om man känner att det inte är rätt. Människan är byggd för att fungera på det här viset. En gammal överlevnadsinstinkt som lever med oss, att om vi viker av från flockens sätt att vara kan vi bli övergivna. Så även om det innebar att göra våld på sina egna värderingar fortsatte man.  

En händelse som etsat sig fast hos Daniel var när en kvinnlig kollega blev trakasserad på bygget. Hon fick utstå visslingar, kommentarer och uppmaningar som gjorde att hon inte vågade gå på arbetsplatsen ensam. Som projektledare tog Daniel sitt ansvar och gick till de ovanför honom för att berätta om situationen. Hjälpen han sökte fanns dock inte där. De höll med om att det var en tråkig sits de hamnat i, men i den här branschen måste man tuffa till sig och ha skinn på näsan. För Daniel, att gå och ge det här svaret till sin kollega, var det en början till en mörk period i livet där han kände att han svikit sig själv och alla andra. Han följde den befintliga kulturen, förlorade sina egna värderingar och förlorade då även sig själv i processen. 

En ny start 

En dag fick Daniel kontakt med Johannes via LinkedIn, som då var en främling men blev en av Dryfts medgrundare. Johannes hade sett Daniels profil där han fortfarande hade sin vision om företagskultur nedskriven tillsammans med idéer om hur Tech kan förbättra branschen. Johannes var själv inte en del utav byggbranschen, utan han kom från finansvärlden. Han delade med sig om sin egen vision om att skapa en bättre kundupplevelse inom byggbranschen. Kontakten ledde till ett samtal, och det tog inte mer än 30 sekunder innan Daniel kände att tillsammans kommer de två kunna göra skillnad.   

Redan dagen efter åkte Daniel in och sa upp sig från sitt tidigare arbete, och tillsammans med Johannes skapade de Måleri-teamet. Vilket passade bra med tanke på Daniels bakgrund. De startade upp under slutet av 2018 och början av 2019, då fick de även förstärkning utav Magnus som kom ifrån konsultvärlden. De tre, alla med olika bakgrunder, slogs samman av en vision: att förändra byggbranschens kultur och prioritera människor som kärnan i deras arbete. 

Dekorativt

Det är inte människorna i branschen som har motstånd till en förändring, men man bjuds aldrig med till att vara en del av den.   - Daniel Lindgren

Skapandet av en inkluderande arbetsplats 

Byggbranschen står inför en rad utmaningar idag. Daniel förklarar att kulturen inom byggbranschen ofta är segregerad, det finns en klar uppdelning mellan "vi" och "dem". De som arbetar ute på fältet kan känna sig isolerade från de som arbetar på kontoret och omvänt. Kontoret är stället som hantverkaren blir kallad till när de gjort något fel, de längst ner i arbetskedjan får enbart höra när det går dåligt för företaget för att tvinga upp deras prestationer och när de väl gjort något bra kan de få en high-five som belöning. Dessa fördelningar bidrar till att man blir lojal till sina egna personalgrupper och kan istället skapa motsatsen till de andra på företaget och företaget i sig själv. Daniel berättar själv att han aldrig i sin tidigare karriär har haft ett medarbetarsamtal, allt som händer på företagen känns som en bevarad hemlighet. Kanske för att man inte ska kunna kräva ut sin del av vinsten. Det är viktigt att bryta ned dessa barriärer och involvera alla i företagets utveckling och förändringar. Vilket just Daniel och hans team på Dryft strävar efter. De fokuserar på att skapa en kultur där varje individ är värdefull och där alla känner sig delaktiga.  

Det här kan låta väldigt enkelt på ett litet företag med tio anställda, men går det att behålla inkludering och gemenskap när företaget växer? Daniel betonar när företaget växer är det av stor betydelse att alla tar ansvar för kulturen och företagets värderingar. Det är viktigt att uppmuntra medarbetarna att ta ansvar och att skapa en respektfull arbetsmiljö där alla känner sig inkluderade. Att våga säga ifrån när man ser eller hör något som inte hör dit. Självklart är det så att alla inte kan klicka med alla, men respekten för varandra ska finnas och man ska behandla vuxna som vuxna.  

Dryfts framgång 

Företaget Dryft är ett fantastiskt exempel på att det går att etablera god företagskultur och att det även är otroligt lönsamt. De får upp mot 300 jobbansökningar i månaden, genom att de skapat en arbetsplats som de själva hade velat arbeta på, med visionen att alla som arbetar på Dryft är lika viktiga. 

Dryft arbetar flitigt med att involvera och engagera alla medarbetare. De vill att deras kontor ska ligga i anslutning till deras lager, för att alla ska kunna mötas och luncha tillsammans. De satsar också för att driva en väl fungerande interkommunikation. De ser till att hålla alla informerade om vad som händer och sker genom: 

  • Team-möte varje vecka. För att se hur alla mår och checka in vad som händer den kommande tiden, projekt m.m. 

  • Frukostmöten. Där de pratar high level strategier, marknadsläge, bolagsuppdatering med de senaste siffrorna. 

  • Internpodd. Redaktionspodden kallas Dryfts egna internpodd där de tar upp livet 07:00-16:00 måndag till fredag. Där knyter de an vad som händer ute på fältet samt inne på kontoret.    

  • Slack. Slack är ett kommunikationsverktyg precis som exempelvis Teams, där man enkelt kan kommunicera med alla sina kollegor och slippa använda sig av fyrkantiga mejl. 

Till sist i grund och botten har Dryfts medarbetare roligt tillsammans. De är flitiga med att skapa sociala events tillsammans. De har bland annat innebandyträning varje vecka, en årlig fisketävling och en stor familjedag med hoppborg, sockervadd och annat roligt. Där är familj och vänner också välkomna för att utöka gemenskapen och stärka relationerna de har till varandra   

Avslutande Tankar 

För att skapa en god företagskultur borde man främst etablera ett sätt som man vill vara på mot varandra. Det är svårare att börja i fel ände, med att sätta värderingar och sen börja bete sig efter dem. En av de första stegen i att etablera en sund företagskultur bör därför att vara att börja vid rekryteringen. Värderingar och kultur bör vara i fokus redan från första mötet och att man fortsätter med det arbetet. Prioritera människorna i företaget, om man inte gör det har man fel inställning till hur människor fungerar. Dryft har till exempel förmåner som full lön vid föräldraledighet och erbjuder flera psykologsamtal per år om någon behöver det. Behovet för det sistnämnda har aldrig varit stort, men är ändå en viktig del att erbjuda. Är man på en arbetsplats där behovet av psykologisk hjälp är stort kan det få motsatt effekt och nästan skrattretande när man får erbjudandet. Satsa på att förbättra företaget istället blir då gensvaret.   

Genom att prioritera medarbetarnas välmående och involvera alla i företagets utveckling kan de skapa en arbetsplats som är både framgångsrik och härlig att vara en del av. Balansen mellan arbete och personligt välmående är nyckeln, och när denna balans upprätthålls, är möjligheterna oändliga. 

 





Grundaren av Dryft Daniel Lindgren

Daniel Lindgren om Dryft

Vi tror att kombinationen av våra olika erfarenheter och bakgrunder skapar bättre lösningar och upplevelser, därför utmanar vi det traditionella sättet som man opererar som hantverksföretag och blandar människor från olika branscher, kompetenser och bakgrunder. Dryft förändrar hantverksbranschen genom människorna i den.

 
Föregående
Föregående

Framtidens arbetsplats - mer fokus kring träning

Nästa
Nästa

Rödljusterapi & ljusets kraft: En revolution för hälsa och välbefinnande