Optimera din hälsa med hjälp av kosten

Miriam Sundholm ställer frågor till kostexpert och leg dietist Sofia Antonsson

Dessa frågor besvarades (med tidsangivelse)

0:00 Vad är de vanligaste problemet folk har med kosten? 
Kunskapen finns ofta, men man känner ofta att man inte hinner. Samtidigt jobbar vi hårt och många tränar mycket. Med stress & svett försvinner mycket näring, vilket gör att vi idag behöver jaga näring. Varje måltid räknas!

1:52 Hur kan jag få i mig mer näring?
Mycket näring (vitaminer, antioxidanter och mineraler) hittar du i frukt, grönsaker, bär, nötter, baljväxter och sädesslag.

2:53 Vad ska jag göra om jag tappat matlusten?
Perioder av stark stress kan göra att man tappar matlusten, men det brukar komma tillbaka när man har det lite lugnare och stressar mindre.

3:50 Är det någon typ av mat man ska äta om man har en stressad mage?
Om man har IBS (ballongmage, problem med magen) eller en väldigt känslig mage så ska man undvika lök, vitlök och sädesslagen vete och råg.

 Har man problem i den övre delen (halsbränna, magkatarr) så bör man se över sin livsstil så man stressar mindre. Man kan också undvika stark och fet mat och försöka att inte äta så sent på kvällen.

5:38 Vad ska jag tänka på om jag äter mycket vegan/vegetarisk kost?
Vitamin B12, D-vitamin, Omega3 och järn blir extra viktigt om man är vegetarian eller vegan.

6:34 Mat vid endometrios? (inflammation i livmoderslemhinnan)
Antiinflammatorisk kost kan hjälpa vid inflammationer så som endometrios, reumatism och tarmsjukdomar.

7:20 Vad är det antiinflammatoriska kostmönstret?
Det antiinflammatoriska kostmönstret är väldigt likt livsmedelsverkets rekommendationer: Ren mat lagad från grunden och undvik processad mat och tillsatser så som stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel. Ta även bort socker, ren mjölk och vitt vetemjöl.

8:25 Hur fungerar hjärnan och magen tillsammans?
Hjärnan påverkar magen, och magen hjärnan -  det är en tvåvägskommunikation. Kommunikationen sker bland annat med hjälp av tarmbakterier.

Man har sett att personer med depression har en förändrad tarmflora. Tarmbakterier är med i omvandlingen av serotonin, vårt ”må-bra hormon” och det görs nu flera studier kring kostens betydelse vid depression.

10:20 Varför säger min hjärna inte åt mig att äta en fiberrik knäckemacka?
Att känna sig sugen på socker beror ofta på känslor, inte på våra tarmar. Därför är viktigt att lägga en bra grund, bland annat med hjälp av 80-20 regeln, vilket innebär att du försöker äta näringsrik mat 80% av tiden, så har du också utrymme för något sött ibland.  

11:31 Finns det en bra enkel kostplan?
Här får man försöka göra det enkelt, kanske förbereda på söndagen vad man ska äta i veckan och laga mat som kan räcka till lunchlådor. Enkla och ”rena” livsmedel så som quinoa, havreris, rött ris, svart ris och råris är jättebra. Även en kall potatissallad!

Tips 1: Gör en ”hälsotallrik” genom att ta en bit protein, lite kolhydrater och mycket grönsaker.

Tips 2: Frysta grönsaker och frysta bär är lika nyttiga eller till och med mer nyttiga än vanliga grönsaker! Variation är viktigt för tarmbakterierna.

14:50 Är inte potatis, tortilla och majs dålig mat?
Nej potatis är näringsrikt livsmedel. Majsmjöl är mest stärkelse och inget nyttigt, men självklart kan man äta tacos ibland.

15:28 Hur får jag en riktigt bra tarm?
Ät 25 olika grönsaker per vecka! Studier har visat att ju mer varierat, desto större mångfald får man i tarmen, vilket är kopplat till hälsa.

16:30 Är havremjölk bra?
Ja havremjölk är bra, du kan kolla att den inte innehåller för många konstiga tillsatser bara. Havre är en fantastisk produkt för magen!

17:01 Finns det livsmedel som kan påverka magen negativt?
Socker, processad mat, tillsatser och stress är de stora bovarna. Även läkemedel kan påverka tarmen negativt.

17:49 Varför är socker dåligt för våra tarmar?
Socker göder fel sorts tarmbakterier vilket kan skapa en obalans. Dessutom innehåller inte socker någon näring vilket gör att du får i dig mycket tomma kalorier. Det påverkar blodsockret och sätter press på kroppens system.

18:20 Unikt erbjudande!


Ät bra må bra - ett 8 veckors kostprogram

Sofia har tillsammans med Aumla tagit fram det digitala programmet ”Är bra - Må bra”. Programmet omfattar 8 veckor med föreläsningar, övningar, veckomenyer och recept som hjälper dig att optimera din hälsa med hjälp av din kost. 

Vi hjälper dig få ihop livspusslet - vakna utvilad, ät gott och träna på dina villkor. Köper du en prenumeration får du tillgång till 9 hälsoprogram framtagna av erfarna experter.

Programmen som ingår: Stark & rörlig, Löparkoden, Rörligare på 21 dagar, Kostprogrammet ‘Ät bra - Må bra’, Gravidguiden, Nymammaguiden, Yoga, Mental balans och Sömnguiden.

Föregående
Föregående

Rörlighetsträning - Varför ska du träna rörlighet?

Nästa
Nästa

Så tränar du inför ditt första marathon