När slutar barn sova på dagen?

Två barn som sover där det större barnet håller om det mindre

3 Februari 23 - Skriven av Hillevi Lindh & medskribent Frida Rångtell

När slutar barn sova på dagen?

Sömn är viktigt för såväl liten som stor. Det finns därför ingen anledning att försöka få barn till sömnfria dagar för tidigt. När barnet har svårt att komma till ro dagtid, och du upplever det är för piggt för att sova, kan det vara ett tecken på att det är dags att minska på antalet tupplurar. Helt enkelt är det dock inte, utan kan resultera i övertrötta dagar och oregelbundna sovtider. Men lugn, du är inte ensam och vi lämnar dig inte tomhänt. Här kommer tips och expertutlåtanden från sömnexperten Frida Rångtell.

För mindre barn så stör dagssömn inte nödvändigtvis nattsömnen, så att dra ned på ett litet barns dagsvila är inte en mirakelkur för att få barnet att sova bättre om natten
— Frida Rångtell

Det finns inget facit 

Nej, det finns tyvärr inget facit när det kommer till hur man ska gå tillväga. Likt så mycket annat - bli blöjfri, vakna på natten - finns det inte heller en magisk ålder då barnet slutar sova på dagen. Alla barn är olika vilket innebär att dess behov ser olika ut. Ett litet barn behöver sova flera gånger under dagen men ju äldre barnet blir, desto längre perioder kan det hålla sig vaket. Man säger generellt att när barn är omkring 5-6 år så tenderar de flesta att vara vakna hela dagen och sova främst på natten. Men åldersspannet för när man slutar sova om dagen skiljer sig mycket åt från barn till barn. En del 2-åringar har ork till vakna heldagar medans en del 3-4-åringar fortfarande behöver vila ögonen en stund. Själva övergången ter sig också olika, för en del barn känns det helt naturligt och smärtfritt men för andra är det väldigt kämpigt att hålla sig vaken ända fram till läggdags. Som förälder är det viktigt att vara lyhörd för barnets behov och känna in vad just ditt barn behöver i just den här perioden, för barnets sömn ändrar sig mycket under de första levnadsåren.

Sömn är kopplat till inlärning, så en tupplur på dagen kan främja barnets inlärning och språkutveckling
— Frida Rångtell
Närbild på en vuxen och ett barn som håller handen

När slutar barn sova på dagen? När är mitt barn redo? 

Här är det av vikt att se till ditt barns trötthetssignaler. Hur mycket ork verkar ditt barn ha under dagen och inför vilan, följ barnet och låt henom sova när hen behöver. Detta är extra viktigt att tänka på under ditt barns första månader. 

Utöver barnets ork finns det andra indikationer på att det kan vara lägligt att laborera med sovstunderna på dagen. Tecken på detta kan vara att nattningen blir väldigt utdragen.

3 tips på hur jag kan gå till väga för att underlätta övergången

  1. Skapa de förutsättningar som behövs för att barnet ska kunna sova när det är dags för tupplur. Om barnet trots det uppvisar tecken på att inte vara redo för sömn vid den tid som hen tidigare sovit på så kan det vara ett tecken på att det är dags att minska ned på antalet dagsvilor. Men kom ihåg att övertrötthet kan generera överaktivitet och spring i benen och göra det svårt att komma till ro, trots ökad trötthet. Så försök att vara lyhörd och inte minska ned på sömnen för tidigt.

  2. Tänk på timingen för barnets sovstunder och se till så att den senaste tuppluren på dagen inte är under sen eftermiddag eller under kvällen, för att minska risken att den stör nattsömnen.

  3. Ljuset är viktigt för vår dygnsrytm. Ordentligt med dagsljus på dagen (helst utomhus) och mörkare på kvällen hjälper oss att etablera dygnsrytmen och stötta den. Mörker på kvällen främjar våra naturliga trötthetssignaler. Tänk på att även skärmar innebär exponering för ljus.

Vaken vila

När ni märker att barnet är redo kan man slutligen byta ut sömnen mot en vaken vila. Vila och en stunds paus är viktigt för alla, även för oss vuxna, passa då på att ta en avkopplande stund tillsammans. Det gynnar både kropp, knopp och relation.

 

Visste du att du kan ställa dina frågor om sömn direkt till Frida Rångtell genom Aumla community?
Sov gott och vakna utvilad med sömnguiden! Utöver sömnguiden har vi också ett brett utbud av program, bland annat nymammaguiden som är fullspäckad med tips, kost och träning för nyblivna mammor.

Hälsoprogrammet nymamma guiden i mock-up på dator och telefon

Vi hjälper dig få ihop livspusslet - vakna utvilad, ät gott och träna på dina villkor. Köper du en prenumeration får du tillgång till 9 hälsoprogram framtagna av erfarna experter.

Programmen som ingår: Stark & rörlig, Löparkoden, Rörligare på 21 dagar, Kostprogrammet ‘Ät bra - Må bra’, Gravidguiden, Nymammaguiden, Yoga, Mental balans och Sömnguiden.

Föregående
Föregående

Live Q&A: Kost och hälsotips för 2023

Nästa
Nästa

Träna efter din förlossning - det bör du tänka på