Varför kan jag inte somna? 5 knep för dig som har svårt att sova

Du har äntligen gått och lagt dig i sängen efter en lång dag. Åh vad skönt det ska bli att sova, jag är så trött! Du sluter ögonen och väntar på att omslutas av sömnens lugn och fly från vardagen för några timmar. Du väntar och väntar, men allt som kommer surrande är tankar om tillkortakommanden från dagen som varit och funderingar kring hur du ska få ihop morgondagen. Och så en gnagande oro om världsläget. När du tittar på klockan efter vad som känns som en evighet så visar den 02:51. Nu är det mindre än fyra timmar innan väckarklockan ringer! Varför kan jag inte somna? Hur ska det gå imorgon?

24 Februari 23 - Skriven av Frida Rångtell

Alla har vi nätter då och då när det är svårt att somna

I perioder med mer stress, påfrestningar och livsförändringar så är det inte så konstigt att också sömnen påverkas. Kortare perioder eller enstaka nätter med sömnbrist kan kroppen klara av och återhämta sig ifrån. Det kan såklart kännas jobbigt och påverka oss i vår vardag, t.ex. vårt humör och vår uppmärksamhetsförmåga. Om vi under en längre tid, uppemot tre månader eller mer, upplever sömnproblem flera gånger i veckan som har stor påverkan på vår dagtid, då är det dags att söka professionell hjälp. Men det finns saker som du kan göra på egen hand för att förebygga och hantera nätter när det är svårt att sova.

Varför kan jag inte somna? 5 knep till dig som har svårt att sova

  1. Ta steg för att förebygga

    Vår sömn hänger ihop med allt annat som vi gör i våra liv. Därav så påverkar också vad vi gör på dagtid hur vi sover på natten. Det gör att vi kan ta steg redan på dagen för att öka vår chans att sova gott om natten. Även om det såklart inte är en garanti. Att gå ut och få morgon- och förmiddagsljuset, fysisk aktivitet, ta pauser under dagen för att varva ned och hantera stress, dra ned på koffein under eftermiddagen och kvällen, släcka ned och ha det mörkt, tid för nedvarvning på kvällen samt ha regelbundna sovtider kan hjälpa vår sömn på traven.

  2. Gå och lägg dig vid rätt tid

    Att gå och lägga sig för sent kan göra att vi har mindre tid för sömn och riskerar att sova för kort. Men att gå och lägga oss för tidigt kan också göra att det blir svårare att sova. Om du ofta ligger i sängen länge innan du lyckas somna så kan det vara en idé att under en period testa att gå och lägga dig senare, närmare den tid som du vanligtvis brukar somna. På så sätt ökar chansen att du är ordentligt sömnig när du går och lägger dig och du kan somna snabbare. Då ”lär hjärnan om” att sängen är en plats för sömn. När du fått till dig det så kan du testa att stegvis gå och lägga dig lite tidigare och se om det håller i sig.

  3. Gör det till en mysig stund att gå och lägga dig

    Hitta något som gör att det känns mysigt att lägga dig och gör det till din egna lilla mysstund. Kanske läsa en bok eller lyssna på en ljudbok som du tycker om. Eller ta till lugn musik, en avslappningsövning, sudoku, din favoritkudde eller vad som nu funkar för dig. Fokus behöver inte vara på sömn i sig, utan på att göra det till en trevlig stund av avslappning.

  4. När sömnen inte kommer

    Det är lätt att tankarna börjar snurra när vi inte kan somna. Det kan vara bra att ha olika strategier att ta till, som att ha en skrivbok redo bredvid sängen där vi skriver ned det som vi funderar på. På så vis kan det vara lättare att släppa det. Att lyssna på något som vi tycker om, som exempelvis lugn musik kan också göra att det känns lättare. Eller att praktisera mindfulness, acceptera och låta tankarna och känslorna få finnas där, utan att nödvändigtvis agera på de eller lägga någon värdering i dem. När vi inte kan sova så hjälper det inte att bara försöka mer, det kan istället göra det ännu svårare. Istället kan det vara bättre att ge upp, gå upp en stund och gör något annat. Undvik starkare ljus och aktiviteter som kan göra oss mer uppe i varv. Försök sedan igen efter ungefär 20-30 minuter. Funkar det fortfarande inte så kan du gå upp en gång till och upprepa proceduren.

  5. Gör saker som ger dig energi och gör dagen värdefull – trots sömnbrist

    Sömnen är förvisso viktig, men den är inte allt. Det finns fortfarande saker vi kan göra dagen efter en natt med sömnbrist som ger oss energi och kan göra dagen värdefull. Det är inte kört! Dagsljus, vara ute i naturen, fysisk aktivitet, umgås med personer du tycker om. Ägna dig om möjligt åt aktiviteter som du tycker är roliga. Kanske en stunds meditation, yoga och avslappning. Eller kanske ditt favoritte och en god bok kan skapa en känsla av lugn och välmående? Vad ger dig glädje och energi även under dagar med mindre sömn?

 

Sov gott & vakna utvilad med sömnguiden

Sömnguiden är ett program som hjälper dig sova bättre och ha mer energi under dagen. Programmet är skapat tillsammans med sömnexperten Frida Rångtell som delar med sig av kunskap, enkla tips och övningar för att du ska få en så bra sömn som möjligt.

Vi hjälper dig få ihop livspusslet - vakna utvilad, ät gott och träna på dina villkor. Köper du en prenumeration får du tillgång till 9 hälsoprogram framtagna av erfarna experter.

Programmen som ingår: Stark & rörlig, Löparkoden, Rörligare på 21 dagar, Kostprogrammet ‘Ät bra - Må bra’, Gravidguiden, Nymammaguiden, Yoga, Mental balans och Sömnguiden.

 
Porträttbild på sömnexpert Frida Rångtell, utomhus

Om Frida

Sömnexpert

Frida har forskat om sömn och det hon lär ut baseras på vetenskaplig kunskap om vår sömn och dygnsrytm. Hon har synts både i digital media och veckotidningar, samt i dagspress, radio och TV. Frida är också en uppskattad och inspirerande föreläsare som väcker tankar och reflektioner om vår sömn och dess betydelse i våra liv. Hon ger konkreta tips och vägledning för hur vi kan göra om vi vill sova bättre och skapa en bättre relation till vår sömn.

Tillsammans med Aumla har hon skapat programmet Sömnguiden.

Frida driver företaget Slumra, där hon håller föreläsningar, kurser och workshops men agerar också vetenskaplig rådgivare och konsult. Hon pysslar med det mesta som har med sömn att göra!

Erbjuder: Föreläsningar, workshops och individuell rådgivning.

Föregående
Föregående

Live event: Mat att äta och undvika som gravid

Nästa
Nästa

Vad betyder ultraprocessad mat?