Matpreferenser och selektivt ätande vid autism
Matpreferenser och upplevelser av mat kan variera betydligt mellan personer med och utan autism.
Dessa variationer kan bero på sensoriska skillnader som är vanliga bland personer med autism, och kan påverka deras matval och måltidsupplevelser. En förståelse för dessa skillnader är viktig för att skapa en positiv och stödjande matmiljö.
Några av de vanligaste skillnaderna kopplat till mat och matupplevelse:
Selektivt ätande
Selektivt ätande är vanligt bland personer med autism, där de kan föredra att äta samma mat varje dag på grund av deras preferens för rutin och förutsägbarhet.
Specifika texturer, smaker och dofter
Vissa personer med autism kan föredra mat med specifika texturer, såsom krispiga eller mjuka livsmedel. En del föredrar starka smaker och andra mildare smaker. Det är också vanligt att vissa personer med autism har överkänslighet för lukt- och smakämnen, vilket innebär att vissa livsmedel eller rätter inte är passande alternativ för dem.
Nedan följer några exempel på rätter som kan passa personer med autism utifrån deras individuella preferenser och behov:
Quinoa sallad med grönsaker och kikärter är ett glutenfritt, proteinrikt och fiberrikt alternativ.
Ost- och grönsakspaj kan göras med glutenfritt mjöl och mjölkfria ostalternativ om så önskas.
Passande recept från vårt kostprogram
‘Ät Bra - Må Bra’.
Pasta med tomatsås - Här finns alla viktiga näringsämnen och grönsaker “gömda” i såsen
Kycklingbollar med salvia - Väldigt likt vanliga köttbullar, lätt att använda andra kryddor om salvia är för läskigt att prova
Medelhavsbiffar - Också väldigt likt vanliga biffar. Bönor och näringsämnen göms i färsen.
Alla soppor - Kan mixas ihop och göras slät. Positivt för personer som har svårt att svälja eller har känsliga tänder. Jämn konsistens kan göra det lättare för vissa att äta.
Genom att erbjuda olika maträtter som tar hänsyn till individuella preferenser kan vi hjälpas åt att skapa matglädje för alla!
Matglädje för alla! - Kostprogram online
Detta kostprogram ger dig allt du behöver för att förbättra din hälsa med hjälp av kosten. Programmet ger dig konkreta råd, recept och övningar som gör det enkelt för dig att äta god och näringsrik mat som ökar din energi och ditt välbefinnande. ‘Ät Bra - Må Bra!’ är framtaget tillsammans med Sofia Antonsson som är legitimerad dietist och har hjälpt hundratals människor till ett bättre välbefinnande med hjälp av kosten.
Vi hjälper dig få ihop livspusslet - vakna utvilad, ät gott och träna på dina villkor. Köper du en prenumeration får du tillgång till 9 hälsoprogram framtagna av erfarna experter.
Programmen som ingår: Stark & rörlig, Löparkoden, Rörligare på 21 dagar, Kostprogrammet ‘Ät bra - Må bra’, Gravidguiden, Nymammaguiden, Yoga, Mental balans och Sömnguiden.
Om Sofia Antonsson
Legitimerad dietist & hälsoexpert
Sofia är legitimerad dietist med expertkunskap inom IBS och maghälsa. Hon är flitigt anlitad i media och har skrivit flera böcker med inriktning på hälsosam mat för en glad mage. Hennes inspirerande föreläsningar utgår från kostens betydelse för hälsa, välmående och prestation och uppskattas av alla då hon ger konkreta råd och tips på enkla förändringar som ger resultat.
Tillsammans med Aumla har hon skapat programmet “Ät bra - må bra!" och Gravidguiden.
Sofia driver företaget Belly Balance som är ledande inom digital IBS-behandling i Sverige.
Utbildning: Leg dietist, instruktör i medicinsk yoga