Aumla tar fram hälsoplan för att stödja CSRD & ESG rapportering - social hållbarhet

Hållbarhetsrapportering är inte längre en frivillig insats. Från och med den 1 januari 2024 började den EU:s nya lagstiftning CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), vilket innebär skärpta krav på hur företag redovisar sitt hållbarhetsarbete. En central del i detta är de europeiska rapporterings standarderna ESRS (European Sustainability Reporting Standards) , som tydligt lyfter fram social hållbarhet som en avgörande faktor.

Omslagsbild som visar medarbetare som är glada och trivs i en verksamhet som stödjer CSRD & ESG rapportering - social hållbarhet

Vad är ESRS 1 ?

ESRS S1 är en bindande rapporteringsstandard som fokuserar på de sociala aspekterna av verksamheters personalstyrka. Som en del av EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) innebär standarden att ni som företag måste rapportera om:

  • Arbetsvillkor

  • Arbetsmiljö och hälsa

  • Jämställdhet, inkludering och mångfald

  • Kompetensutveckling och lärande

  • Medarbetarnas möjlighet till inflytande och dialog

Dessa regler är juridiskt bindande och syftar till att öka transparensen kring hur organisationer hanterar sociala frågor och ansvar för medarbetare. Att följa ESRS S1 innebär regelefterlevnad samt en möjlighet att stärka företagets rykte som arbetsgivare och främja en hållbar företagskultur.

Vad krävs enligt ESRS S1?

För att följa European Sustainability Reporting Standards (ESRS) S1, behöver HR kunna leverera relevant information inom fem viktiga områden:

1. Policyer och rutiner

Företaget ska redovisa de policyer som styr arbetet med medarbetare, exempelvis arbetsmiljöpolicy, likabehandlingsplan och utbildningsprogram.

2. Risker och väsentlighetsbedömning

Det är viktigt att identifiera och hantera både fysiska och psykosociala risker för medarbetarna. HR ska också göra en väsentlighetsbedömning för att fastställa vad som är mest kritiskt ur ett HR-perspektiv.

3. Mål och KPI:er

Organisationen ska sätta mätbara mål, t.ex. minskad sjukfrånvaro, ökad medarbetarnöjdhet eller genomförda utbildningstimmar. KPI:erna ska vara uppföljningsbara över tid.

4. Resultat och åtgärder

Rapportering ska visa vad som har gjorts och vilken effekt det haft på arbetsmiljö, engagemang och hälsa. Det handlar om konkreta resultat, inte bara policyer.

5. Data och transparens

Företaget ska kunna visa både kvantitativ och kvalitativ data, som svarsfrekvenser på enkäter, statistik på sjukfrånvaro och löneskillnader mellan kön.

Vad sker om rapporteringskraven enligt CSRD och ESRS inte följs?

Om företag inte följer de nya rapporteringskraven enligt CSRD och ESRS, kan det få allvarliga konsekvenser. Företag som inte lever upp till lagstiftningen riskerar bland annat:

  • Böter: Det kan bli dyrt för företag som inte följer rapporteringskraven.

  • Uteslutning från offentliga upphandlingar: Företag kan bli uteslutna från att delta i offentliga upphandlingar om de inte kan visa att de uppfyller hållbarhetskraven.

  • Skadat företagsrykte: Företag som inte är transparenta och inte rapporterar på ett korrekt sätt riskerar att förlora förtroendet hos både kunder, investerare och andra intressenter.

Bild som symboliserar vikten av att stödja CSRD- och ESG-rapportering samt följa ESRS-regler för social hållbarhet.

Hur kan vi på Aumla hjälpa er ?

Att implementera och uppfylla kraven enligt ESRS S1 kan kännas utmanande, men Aumla finns här för att hjälpa er hela vägen. Vi erbjuder:

  • Nulägesanalys: Vi hjälper er att kartlägga vad ni redan har och identifierar gap i er nuvarande hållbarhetsrapportering och arbetsmiljöarbete.

  • Strategi och mål: Tillsammans sätter vi upp mätbara mål och KPI:er för att säkerställa att ni uppfyller kraven och driver hållbar förändring.

  • Verktyg för datainsamling: Vi hjälper er att komplettera befintliga enkäter och mätverktyg för att få rätt data kring medarbetarnas hälsa och välmående.

  • Träning och support: Vi erbjuder utbildning och stöd för HR och ledning för att säkerställa en framgångsrik implementering och uppföljning av hållbarhetsarbetet.

  • Rapportering och uppföljning: Aumla hjälper er att förbereda och strukturera er hållbarhetsrapportering så att den lever upp till CSRD och ESRS S1.

Genom att arbeta med Aumla kan ni känna er trygga i att ni inte bara uppfyller de nya lagkraven för hållbarhetsrapportering, utan också skapar en hållbar arbetsmiljö som gynnar både medarbetarna och företaget i det långa loppet.

Kontakta oss idag för att få hjälp med att ta fram en hälsoplan som stärker ert arbete med social hållbarhet och bidrar till långsiktig framgång.

Nästa
Nästa

Aumla och Winningtemp inleder samarbete